In de Media

nieuwsbericht van de Chinese School Hoofddorp    juli 2021

Met de coronacrisis en maatregelen hebben wij natuurlijk allemaal een bijzondere tijd achter de rug. Wij zijn direct na de eerste lockdown overgegaan met het lesgeven via zoom, dit is door iedereen goed bevallen. Afgelopen seizoen waren wij dan weer met fysieke lessen gestart maar moesten met de tweede lockdown weer terugvallen op de online lessen. Een aantal Chinese scholen zijn niet online gegaan en er zijn er zelfs een aantal definitief mee opgehouden, waaronder b.v. ook de school in Haarlem (een aantal leerlingen en een leerkracht van hun zijn dan ook bij ons erbij gekomen). Onze laatste paar lessen van 2020 – 2021 hebben wij gegeven op de locatie de Boskern in Hoofddorp (Liesbos 24). Dit is ons goed bevallen waardoor wij dan ook hebben besloten dat wij vanaf het aankomende schooljaar daar doorgaan en dus na vele jaren stoppen op de locatie van de IJwegschool. Op de Boskern hebben wij dan op de zaterdag drie jeugdklassen, volwassenen geven wij dan op de Waddenweg in kleinere groepjes les om niet teveel niveau verschil in de klas te hebben en om ook niet meer voor die groep vast te zitten aan de zaterdag. Verder hebben wij nog een aantal middelbare school leerlingen die wij bijles geven voor de Chinese les die ze op het middelbaar onderwijs volgen. Voor het Kaj Munk college hebben wij ook een leerling van hun les gegeven, hiervoor eerst een plan van toetsing en aanpak gemaakt, en met succes het examen voor afgenomen. Ook anticiperen wij in de HSK examens die wij zelf ook kunnen en mogen organiseren.  Je ziet dus dat de belangstelling voor de Chinese taal en cultuur nog volop aanwezig is en wij straks dan ook weer enthousiast starten met het nieuwe schooljaar 2021 – 2022! Voor nu een fijne zomervakantie.

Zaterdag 24 juni 2017 heeft Cynthia Chua als vertegenwoordiger van de Chinese School Hoofddorp meegedaan aan een zangwedstrijd voor overseas Chinese in het vorig jaar geopende Chinees Cultuurcentrum in Den Haag. In deze wedstrijd, in twee categorieën 12-17 en ouder dan 18, streden een 37 deelnemers voor de hoogste plek.Alleen de twee finalisten mogen in augustus in de finale in het National Aquatics Center, ook bekend als Water Cube, in Beijing aantreden. De voorselectie was door de jury al eerder gemaakt doordat je de aanmelding al eerder moest doen, dit door het inzenden van een presentatie van jezelf (tekst) en het Chinese zangnummer op video te zetten.De jeugdigen waren niet sterk vertegenwoordigd, een 5 kinderen met al direct een afgetekende winnaar.Bij de meer dan 30 volwassenen, de oudste deelnemer was 70, waren er wel al een duidelijk een 8 – 10 deelnemers die bij de winnaars zouden moeten zitten, hieronder dus ook Cynthia!

De spanning was dan ook voelbaar in de zaal, al werd het al met al wel een lange dag en een lange zit. Zeker voor de deelnemers die, op deze warme zaterdag, ook al vroeg in de ochtend aanwezig moesten zijn. Gezien het grote aantal deelnemers en de beperkte zaalcapaciteit waren er al geen kaarten meer beschikbaar dan wat de deelnemers al als eigen groepje mocht meenemen. Met zijn zessen uit Hoofddorp waren wij daar dan toch nog ruim aanwezig om Cynthia aan te moedigen.Helaas niet naar Beijing, niet gewonnen, wel een goed jury commentaar en (bij latere navraag) toch bij de eerste zes geëindigd. Maar het meedoen is belangrijker dan winnen zullen wij hier maar zeggen, wel een zeer leuke en spannende ervaring. Wel van belang om te vermelden is dat de deelnemers momenteel niet in China mogen wonen, dus alleen overseas Chinese, maar je hoeft niet via een Chinese school mee te doen. Dus veel deelnemers waren ‘native speakers’. Dat Cynthia, die vanuit thuis geen Chinees spreekt, zich daar dan toch tussen staande weet te houden is meer dan een compliment waard.

Cynthia Chua woont in Hoofddorp en is muziekdocent op de KSH. Ze speelt zo’n 15 instrumenten op professioneel niveau en is daarnaast gespecialiseerd in Electronic Dance Music (EDM). Ze heeft op veel grote podia mogen spelen waaronder de Melkweg, Muziekgebouw aan ’t IJ en Carré, en draait aanstaande editie op Mysteryland 2017. Kortom een muzikale talentvolle jongedame van onze school, waar wij in de toekomst nog wel meer van zullen horen.

http://hcnieuws.nl/deel-je-nieuws-artikel/leerling-chinese-school-hoofddorp-zangwedstrijd-voor-overseas-chinese-den